Home . Contact . FAQ

Τμήμα Φυσικής Αγωγής

Πανεπιστήμιο Semmelweis

Με 152 ολυμπιονίκες η Ουγγαρία έχει την δυνατότητα και την παράδοση για την κατάρτιση και την εκπαίδευση αθλητών. Η Σχολή των επιστημών φυσικής αγωγής και αθλητισμού (αποκαλούμενων TF στα ουγγρικά) που είναι τώρα μέρος του πανεπιστημίου Semmelweis είναι μια από τις δύο επίσημα υποστηριγμένες ευρωπαϊκές  Σχολές προπόνησης και κατάρτισης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το TF είναι το μόνο ουγγρικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ειδικευμένο στις αθλητικές επιστήμες και έχει περισσότερα από 75 έτη εμπειρίας και τελειότητας. Ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο ίδρυμα αλλά λόγω της αναδιοργάνωσης της Ουγγρικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2000 το Ουγγρικό πανεπιστήμιο της Φυσικής Αγωγής συγχωνεύθηκε με το Ιατρικό πανεπιστήμιο Semmelweis.
Η πανεπιστημιούπολη της Σχολής των Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού βρίσκεται στην κεντρική πλευρά Buda της πρωτεύουσας. Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αίθουσες προπόνησης, γήπεδα και πισίνα. Μέσα στην πανεπιστημιούπολη υπάρχει χώρος όπου οι διεθνείς σπουδαστές μπορούν να φιλοξενηθούν. Δίπλα στην πανεπιστημιούπολη βρίσκεται το κεντρικό αθλητικό νοσοκομείο στην Ουγγαρία.
Παράλληλα με τα ουγγρικά προγράμματα η σχολή προσφέρει τα αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά προγράμματα και στα αγγλικά που δίνουν την ευκαιρία στους διεθνείς σπουδαστές να μελετήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ένα διεθνές περιβάλλον. Το πρώτο πρόγραμμα, που εισήχθη στα αγγλικά, ήταν το πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής το 1993 που ακολουθήθηκε τρία χρόνια αργότερα από την ανθρώπινη Κινησιολογία.

Φυσική αγωγή

Η φυσική αγωγή ή/και η προπονητική, μια ειδίκευση, είναι ένα πρόγραμμα που διαρκεί τρία χρόνια (6 εξάμηνα) και απονέμει τον τίτλο του  πτυχίου επιστήμης (B.Sc.) στη Φυσική Αγωγή ή/και την προπονητική που μπορεί να ακολουθηθεί από το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακού Φυσικής Αγωγής μετά από το οποίο ο σπουδαστής λαμβάνει πλήρη πιστοποίηση των πτυχίων του.
Το πρόγραμμα σπουδών παραλληλίζει τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων φυσικής αγωγής και προπονητικής. Μέσα από την σειρά μαθημάτων οι σπουδαστές μελετούν τις φυσικές, κοινωνικές και αθλητικές επιστήμες, τα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των διαφόρων αθλημάτων και των μεθόδων προπόνησης τους με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο.
Οι πτυχιούχοι θα εισαχθούν στις βασικές αρχές της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος στην παιδική και την ενήλικη ηλικία στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό. Επιπλέον κατά τη διάρκεια 6 εξαμήνων, ο σπουδαστής θα συμμετάσχει επίσης και θα αποκτήσει εμπειρία στα πεδία αναψυχής και αθλητισμού.
Οι σπουδαστές πρέπει να εξεταστούν στο τέλος του προγράμματος σε μια σειρά μαθημάτων και να προετοιμάσουν μια διατριβή που πρέπει να υπερασπιστούν μπροστά από μια επιτροπή εξέτασης. Οι σπουδές τελειώνουν με έναν κρατικό διαγωνισμό.
Δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις παρά μόνο μια απόδειξη της γνώσης της αγγλικής γλώσσας και μια φυσική δοκιμή η οποία γίνεται στη Βουδαπέστη τέλη Αυγούστου κάθε έτους.  Για την αίτηση και περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.
Για την περαιτέρω επίσκεψη λεπτομερειών: http://english.sote.hu/education-highlights/faculty-of-physical-education-and-sport-sciences-tf

Ανθρώπινη Κινησιολογία

Η Ανθρώπινη Κινησιολογία είναι ένα τριετές  πρόγραμμα (6 εξάμηνα) που απονέμει τον τίτλο του πτυχίου της επιστήμης (B.Sc.) που ακολουθείται από το διετές  πρόγραμμα μεταπτυχιακού μετά από το οποίο ο σπουδαστής λαμβάνει πλήρη πιστοποίηση των πτυχίων του. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να παρέχει στους σπουδαστές τη βασική εκπαίδευση στις ανθρώπινες επιστήμες της κίνησης.
Οι πτυχιούχοι, σύμφωνα με το βασικό πρόγραμμα σπουδών, θα αποκτήσουν τη γνώση στις επιστήμες κίνησης και αθλητισμού, στην υγεία και μερικές διευκρινισμένες ιατρικές επιστήμες. Θα είναι σε θέση να αναλύσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές της ανθρώπινης δομής κίνησης, καθώς επίσης και να συλλέξουν και να αναλύσουν τα επιστημονικά στοιχεία των διαφορετικών δραστηριοτήτων κίνησης και να μελετήσουν τα αποτελέσματά τους στο ανθρώπινο σώμα και την υγεία.
Η Κινησιολογία εξετάζει τους κανονισμούς και τις εκτελέσεις των ανθρώπινων κινήσεων με την εκμάθηση μηχανών, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών του εγκεφάλου, χαρακτηριστικά της κινητικότητας των ανάπηρων ασθενών και των ατόμων που χρειάζονται πρόληψη για την υγεία τους ή εκείνους που χρειάζονται  αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς. Οι σπουδαστές θα μελετήσουν τις επιστημονικές μεθόδους και πώς να γράψουν δημοσιεύσεις στον τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών κίνησης και αθλητισμού.
Η εκπαίδευση συνδέεται πολύ με την ανατομία και τη φυσιολογία του συστήματος κίνησης, την παθολογία και την παθοφυσιολογία  των αναταραχών κίνησης, τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία των ηλικιωμένων, πρόληψη των μεταβολικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών, των ορθοπεδικών και καρδιοπνευμονικών αναταραχών.
Επομένως, τα προσόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα ιατρικά και αθλητικά προσανατολισμένα ερευνητικά εργαστήρια, τις αθλητικές λέσχες, τις κλινικές αποκατάστασης και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντικοί τομείς στην απασχόληση που στοχεύει στη συντήρηση της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και της αποκατάστασης της υγείας και την αποκατάσταση των ασθενών με  χρόνια νοσήματα με τη βοήθεια προγραμμάτων κινησιολογίας. Οι εμπορικές περιοχές επεκτείνονται: τουρισμός υγείας, καλή φυσική κατάσταση, κέντρα υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχανίες που εξετάζουν τις τεχνολογίες που ανακουφίζουν την κινητικότητα αναπηρίας μέχρι τη ρομποτική.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το:  http://english.sote.hu/education-highlights/faculty-of-physical-education-and-sport-sciences-tf